Joker Filmi İncelemesi: Joaquin Phoenix in Joker'i
Joker Filmi İncelemesi: Joaquin Phoenix in Joker'i
içinde ,

Joker Filmi İncelemesi: Joaquin Phoenix in Joker’i

Joker Filmi İncelemesi – Joaquin Phoenix’in Joker’i
Joker Filmi – Joaquin Phoenix
 

Film hakkında konuşmaya başlarsam hiç susmayacakmışım gibi geliyor. Film karanlık temasıyla psikolojik olarak güzel bir hava veriyor aslında tabi yaş sınırlanmasını da hesaba katarsak. Film +18, bu çok bariz belli. Neden derseniz, psikolojik dair şunu söyleyeyim Gerçekten 18 yaşından küçük insanlara göre gittiğimde insanların psikolojik olarak kötü etkileneceği çok şey var

Joker filmi Gotham şehrinin sahip olduğu hava yüzünden çok karanlık ve sert bir film. Animasyonlarda ya da çizgi romanlarda Gotham’ı görmüşseniz bu duruma anlam verebilirsiniz. Son dönemde Marvel başta olmak üzere DC’de süper kahraman filmleri çıkarmaya başlamıştı bu dönemlerde. Çoğu aksiyon gerilim sahneleri yüzünden senaryolar copy paste gibi gelse de bu olanların aksine Joker filmi, süper kahraman filmlerine olan bakış açısını değiştirecek bir senaryoya sahip. Anlaşılan DC elini taşın altına koymuş. Daha önce Justice League ve BvS filmlerinden sonra bu filmi çekmek gerçekten cesaret isteyecek bir durum.

Daha önce Justice League ve BvS filmlerinden sonra bu filmi çekmek gerçekten cesaret isteyecek bir durum.
Daha önce Justice League ve BvS filmlerinden sonra bu filmi çekmek gerçekten cesaret isteyecek bir durum.

Heath Ledger’in Joker’i sonrası gelen Jared Leto’nun canlandırdığı Joker karakteri izleyenleri açıkçası pek de memnun etmemişti. Bu film gelecek olan DC filmlerini de etkileyebilir. Henüz oyuncu seçimleri devam eden Batman filmi de bu filmden nasibini alabilir.

Gerçekten harika bir film olmuş. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Filmde ana karakterimiz Arthur Annesiyle yaşıyor ve psikolojik problemlere sahip. Arthur bir palyaçoluk ajansında çalışarak geçiniyor ve en büyük hayali bir komedyen olup İnsanları güldürmek. Filmimiz Arthur’un yaşadığı travmaları ve karakterin yavaş yavaş jokere dönüşümünü anlatıyor. Film klasik süper kahraman filmlerine göre oldukça düşük bir tempoya sahip. Normal filmler açısından değerlendirmek gerekirse filmde karakterden ya da karakterlerden bir kahramanlık beklentisi olmadığı için normal bir temposu var.

Başlangıçta belirttiğim gibi psikolojik olarak ele alınan bir senaryo var. Ve bu senaryo sonucunda aksiyon sahneleri beklentisiyle sinemaya gitmek pek akıl karı olmaz.Filmin yapılış amacı süper kahraman filmlerinden biraz farklı. Aksiyon sahneleri aşırı derecede olmadığı için de film setinde yeşil ekran kullanılmamış. Bu filmden sonra Heath Ledger mi, Joaquin Phoenix mi soruları yavaş yavaş filizlenebilir ama ikisi de farklı açılardan ele alınmış senaryolar sonucunda ortaya çıkan tiplemeler. Bu yüzden soruları bir kenara bırakıp filmin keyfini çıkarmakta fayda var.

Film senaryosu gereği 70’ler ile 80’ler arasında havasını iyi yakalamış ve bunu seyirciye iyi yansıtıyor. Film hakkında bilgi vermek gerekirse, Joaquin Phoenix bazı sahnelerde risk alıp doğaçlamalar yapmış. Bu durum role çok iyi hazırlandığını ve kendini karakterin akışına bıraktığını gösteriyor. Film açısından bu güzel bir şey. Gene yer yer bazı sahneleri de filmin akışına göre çekmişler. Çoğu gişe filmlerinde göndermelere rastlıyoruz bu filmde de gene bir kaç göndermeye şahit olabilirsiniz.

Klasik bir durum olan toplumda gerçekleşen sınıflar arası ayrışmalar sonucu halk bunalmış ve bu durumdan oldukça sıkılmış. Gerçekleşen sınıf ayrımları sonucu yozlaşan politikacıları görüyoruz. Gotham’ın şehir hiyerarşisi genel olarak her zaman böyle olmuştur. Film bu konuda o eski dokuyu güzel yansıtmış.

Bu tarz kitleleri etkileyecek filmlerde ana karakterler çok donanımlı ve iyi olduğunda karakterin yaptığı şeyler ve gerçekleştirmek istediği hedefleri genellikle filmi izleyenler tarafından olumlu karşılanmış ve desteklenmiştir. Bu hedef ve istekler yanlış olsa da karakterin havası izleyiciye güzel bir şekilde aktarılınca bu durum karakter iyi ya da kötü olsun benimsenmesine yol açıyor. Hele ki sınıf ayrımlarının anlatıldığı filmler güzel işlenmişse izleyenlerin hafızasına kazınıyor bir nevi.

Zengin fakir ayrımının çok belirgin olduğu Gotham şehrinde bu ayrımlardan sıkılan halk kendilerini sembol ettiğini düşündükleri için Joker’i benimsiyor. Halbuki Joker’in olaylardan beklentisi halkın beklentisine göre oldukça farklı bir yolda ama ayrımlardan çok sıkılan halk bunu göremeyecek durumda olduğu için Joker’in sakin kafayla onaylanacak bir karakter olmadığı gün gibi ortada. Bunu filmi izlediğinizde çok iyi anlayacaksınız. Halkı temsil eden bir adamın yapacakları radikal olsa da atılan adımlar halkın iyiliği içindir ama Joker’in yaptıkları mantığa uyan şeyler değil. Batman Dark Knight filminde söyleyen bir replik aslında Joker karakterini oldukça açıklar durumda. “Bazı insanlar sadece dünyanın yandığını seyretmek ister.” Joker’in sahip olduğu ruh halini tam da bu cümle açıklayabilir. Sadece bu filmdeki Joker için değil neredeyse tüm film ve animasyonlardaki Joker karakterleri için geçerli bir durum bu.

Sadece bu filmdeki Joker için değil neredeyse tüm film ve animasyonlardaki Joker karakterleri için geçerli bir durum bu.

Sadece bu filmdeki Joker için değil neredeyse tüm film ve animasyonlardaki Joker karakterleri için geçerli bir durum bu.

Genel itibari ile filmin çıktığı dönemi ele alırsak film herhangi bir süper kahraman filmine bağlanmayacağı için senaryo içi dinamikler iyi ayarlanmış anlatılmak istenen noktalar üzerinde iyi durulmuş. Tüm karakterleri bir araya getirip bir gişe filmi çekmek yerine bu tarz filmleri ele almak, süper kahraman filmlerine yöneltilmiş kötü eleştirileri azaltabilir.

Süper kahraman denince çizgi romanlarında verdiği hava neticesinde filmlerden beklentimiz genellikle aksiyon, macera ve gerilim. Bu 3 kategorinin dışına çıkılmadığı için bu tarz filmlerin ömrü de yakında bitebilir. O yüzden Joker filmi süper kahraman filmleri camiasına yeni bir soluk getirmiş durumda. Bakalım Marvel’da bu durumdan etkilenip psikolojik bir süper kahraman filmi çeker mi? Bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi bloglar.

Ne düşünüyorsun?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

      Efsane

      Yazar Nicolas

      Sitemiz üzerinden sinema sektörüne dahil olan her şey ile ilgileniyoruz. Diziler de buna dahil. Normalde Youtube ve İnstagram üzerinden işimizi yapıyorken(dizi film eleştirileri, replikleri, haberleri), sitemizden ise daha geniş bir skala üzerinden paylaşımlarda bulunuyoruz. Örneğin; mantık, felsefe, derinlemesine alt metin eleştirileri gibi diyelim. Yazmak istediğim çok konu başlığı var ama gün geçtikçe yazılan yazılarda bu konulara şahit olacaksınız zaten.

      E-Mail: [email protected]